eZápis

autor: Jan Šritter 18.8.2023

Program pro elektronický zápis utkání je hotov.

 

CO MÁME

Jde o program, přesněji webovou stránku, která umožňuje pořídit elektronický zápis z utkání ve volejbale. Program jako takový ke svému běhu nepotřebuje VIS, není na něm závislý. Může provést zápis i pro jiné systémy, např. i pro amatérské a osadní turnaje. Nicméně přes API se umí k VISu připojit, vyčíst si veškerá utkání, soupisky, registračky apod.  tak, abyste nic nemuseli zadávat ručně. Prostě vyberete ze seznamu utkání, kliknete, otevřete. Pokud zvládnete udělat sestavy, máte vyhráno. Klikáte na velké číslice a program vás provede celým utkáním.

Navíc vám umožní třeba pořídit fotografii družstev. Na konci počká na podpisy aktérů. Následně vyplní výsledek (jako SMS) a pracujeme na PDF jako fotozápisu.

Navíc máme i druhou stránku, druhou aplikaci, která umožňuje živě (live, online) sledovat všem lidem průběh utkání pasivně. A aby toho nebylo málo, mohou mezi sebou konverzovat (chat). Trenéři, rodiče, spoluhráči či konkurenti tak vidí, co se na hřišti děje. A jako bonus chystáme další obrovské technologické překvapení.

 

TECHNOLOGIE

Mohlo by se zdát, že jde o banální řešení, které na počítadle otočí bod. Není tomu tak. Řešení hlídá všechny aspekty volejbalového utkání. Kromě zmíněné sestavy ze soupisky, zařídí i postavení v každém setu, střídání, karetní tresty, timeouty apod. Samotný zápis pak odesílá změny na internet. Ale pozor, pokud spojení vypadne (špatná wifi nebo mobilní signál), tak si všechno zapamatuje a odešle to, až se signál objeví (zatím nastaveno na 15 min). Spotřeba mobilních dat je naprosto zanedbatelná, pokus ukázal, že zápis celého utkání spotřebuje méně dat než načtení jediné stránky zpravodajského portálu (Novinky, iDnes, …) Chytré je i sledování utkání živě. Běžné weby si totiž vyžádají webovou stránku a chtějí-li aktualizovat data musí se pořád dokola (např. každou vteřinu) serveru ptát, co je nového. Zde jsme použili nejmodernější technologii prohlížečů (a ověřili v praxi), že prohlížeč si otevře spojení na server a naopak čeká na nové zprávy. Ten mu je posílá když vzniknou, třeba 5x za sekundu nebo jednou za hodinu.

 

ZAŘÍZENÍ

Zápis je možné pořídit na každém zařízení, které umí zobrazit nějakou webovou stránku. Na chytrém telefonu, na tabletu, na notebooku, na stolním počítači. Protože velký počítač či notebook nosí na hřiště málokdo, připravujeme vše zejména pro mobily a tablety, kterých je všude spousty. Ovládání problém není, zařízení problém není, obvykle ani problém s internetem není. Co si rozhodně připravte je – nabitá baterie. Utkání se může protáhnout na 2-3 hodiny a chce to plnou baterku, případě akumulátor či nabíječku.

 

CO BUDE DÁL

Přestože jsem psal, že je program hotov a funguje, je potřeba dotáhnout detaily. Aby to bylo krásné, ošetřit chyby, ošetřit práva. Již nyní vše prochází různými testy a doděláváme další vychytávky. Projekt zveřejníme a poskytneme 15.8.2023, zahájíme zkušební provoz. Budeme rádi, pokud se zúčastníte testování, případně zašlete zpětnou vazbu. Dne 26.8.2023 bude předpremiéra na vzorku utkání a 30.8.2023 půjde vše do ostrého provozu.

Pokud chcete, aby se váš kraj zúčastnil, je potřeba, aby se utkání v systému objevily. Proto je nutné obratem požádat sekretariát ČVS, aby pro váš kraj zřídil API klíč s přístupem k utkáním a tento klíč mi zaslat. Před začátkem sezóny. Bez klíče se krajská utkání neobjeví. Ani zaslání a zprovoznění klíče vás však k ničemu nezavazuje, pořád jde o čistě technické otevření nové možnosti.

 

LEGISLATIVA

Možnost použití elektronického zápisu je již v SŘV (Soutěžní řád volejbalu) upravena. Takže použití programu je v souladu s legislativou.  Soutěže jsou vlastnictvím příslušného KVS, takže je čistě na něm (a na příslušné STK), zda-li umožní elektronický zápis použít. Určitě bych doporučil takovou věc přísně nenařizovat, papírový zápis pořád může být plnohodnotnou variantou. Nicméně naopak pokud se cestou elektronického zápisu vydáte, bude ku prospěchu věci, když bude elektronicky drtivá většina utkání, protože někdy později budete moci vše zpracovat strojově, např. kolik žáku nastoupilo, kdo kolikrát hrál, apod., což se z papírových zápisů vyčte pouze obtížně.

 

PODPORA

Celý systém je sice obecný a překládáme ho do dalších jazyků a pro jiné sporty. Vznikl ale zejména pro volejbalové KVS. Program jsem tedy vypracoval sám, pro volejbal, pro lidi, pro kraje. Bude-li se líbit asi nic nebrání tomu ho používat. Nechcete ho používat – nemusíte. Nelíbí se – nemusíte. Přijde někdo s lepším řešením – fajn. Rozhodně realizace projektu není a nebude proti někomu či něčemu. Jde jen o pozitivní krok.

 

ÚČASTNÍCI

Se zástupci většiny krajů jsem mluvil osobně. V tuto chvíli potvrdilo zájem sedm krajů. Pokud se tato informace k někomu nedostala přímo, tak se omluvám, je určena všem. Neváhejte mě kdykoliv kontaktovat mailem či telefonicky

https://ezapis.volejbal.cz

 

Jan Šritter, Kalimero

Hodnocení: 0 - 0 hlasů
autor: Jan Šritter 18.8.2023

Galerie

ezapis1.jpg ezapis2.jpg

Vložit komentář

Vkládat nové příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé

Volej TV

Další

Nejbližší akce

Další